M. LAJČÁK: Sieť ekonomických diplomatov preskupíme po porade s podnikateľmi

18.05.2012 Bratislava

Bratislava 18. mája (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí plánuje preskupiť sieť obchodných oddelení, ale až po porade s podnikateľkou sférou. Podľa šéfa rezortu diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) je dôležité, aby ekonomickí diplomati boli tam, kde ich potrebujú slovenskí podnikatelia.

"Nebudem prijímať rozhodnutia z nejakého revanšu. Pripravujeme celý rad rokovaní s podnikateľskými partnermi, aby si zadefinovali, kde ich chcú," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii.

Vytvorenie 15 nových obchodných zastúpení v zahraničí za predchádzajúceho vedenia Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) označil za "do neba" volajúci príklad toho, ako sa nakladalo s finančnými prostriedkami štátu. Ako dodal, do dnešného dňa to Slovensko stálo okolo 88.000 eur.

Problémom tých, ktorí sa nachádzajú v Hongkongu, Bombaji, Sao Paule, San Franciscu a v Tunise je ten, že SR tam nemá svoj zastupiteľský úrad (ZÚ). "Nemáme súhlas prijímacích krajín na to, aby sme mali ekonomických diplomatov mimo sídla zastupiteľského úradu. Výsledkom je, že tam dnes tí ľudia sedia v hlavných mestách, kde už obchodných diplomatov máme a teda nemôžu plniť to, kvôli čomu tam boli vyslaní, ale my ich platíme," dodal.

Bývalé vedenie zrušilo obchodných diplomatov v 15 štátoch Európskej únii, a to v Aténach, Berlíne, Bruseli, Budapešti, Bukurešti, Dubline, Haagu, Ľubľane, Londýne, Padove, Prahe, Paríži, Sofii, Varšave a vo Viedni. Podľa novej štruktúry sú zriadené nové obchodné zastúpenia už okrem spomenutých aj na ZÚ SR v Bagdade, Buenos Aires, Kuvajte, Taipei, Nairobi, Taškente, Pekingu, Užhorode.

Lajčák upozornil na negatívne ohlasy zo slovenských veľvyslanectiev v krajinách EÚ, kde už pociťujú absenciu ekonomického diplomata. V tejto súvislosti poukázal na to, že SR v minulom roku realizovala 86,1 percenta svojho zahraničného obchodu v krajinách európskej dvadsaťsedmičky. "Ak má niekto presvedčí, že drobný slovenský podnikateľ potrebuje mať ekonomického diplomata v Bombaji alebo v San Franciscu, tak to budem akceptovať. Ale zatiaľ ma o tom nikto nepresvedčil," konštatoval s tým, že práve malé a stredné podniky, ktoré tvoria väčšinu exportérov, ho potrebujú na zorganizovanie stretnutia s potenciálnymi obchodnými partnermi.
 

Vyberte región